Sebastian Burduja: „Înainte de toate, energia trebuie să fie sigură și la un preț competitiv”. Mesajul ministrului Externe al Ungariei la București

Publicat: 08/11/2023, 15:49
Actualizat: 08/11/2023, 16:18

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, miercuri, alături de ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, prezent la Romanian Gas Conference 2023 de la București, că cele două state trebuie să aibă o voce comună în fața Comisiei Europene pentru susținerea proiectelor de infrastructură de care cele două țări au nevoie pentru asigurarea aprovizionării cu energie, fie că e vorba de gaze sau surse nucleare, și nu numai regenerabile, cu scopul decarbonării. Oficialul ungar, Péter Szijjártó, a subliniat cu această ocazie că decizia privind aprovizionarea cu energie trebuie să aparțină statelor, nu oficialilor de la Bruxelles, și a criticat „suprapolitizarea” și „supraideologizarea” subiectului. El a precizat că alimentarea cu energie depinde de realitatea fizică, făcând astfel referie la relația cu gigantul Gazprom, în contextul invaziei militare ruse în Ucraina. La eveniment au participat și oficiali ai ministerelor de resort azer și moldovean, respectiv ministrul adjunct al Energiei din Azerbaidjan, Samir Valiyev, și secretarul de stat din Ministerul Energiei al Republicii Moldova, Constantin Borosan.

Ministrul român al energiei s-a declarat un susținător al tranziției către energia verde, dar nu cu orice preț. „Ar fi nechibzuit să prostie să renunți la cărbune, la nuclear și la gaze și să fii la mâna producției intermitente. Este greu, așa cum am discutat în mediu formal, este greu să ne bazăm mai ales pe timpul iernii să păstrăm casele cetățenilor noștri sau să furnizăm energie electrică pentru cei mai mari consumatori industriali cu panouri solare și ferestre. Dumnezeu să-i binecuvânteze! Ne plac. Este energie verde. E foarte bine. Este aer mai curat și cu toții ne dorim asta. Dar dincolo de orice altceva, energia ar trebui să fie sigură și ar trebui să fie la un preț competitiv”, a declarat Sebastian Burduja în timpul panelului ministerial de miercuri, a doua zi a evenimentului Romanian Gas Conference 2023, organizată de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), sub patronajul Ministerului Energiei.

Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, a subliniat, în panelul public, că decizia privind aprovizionarea trebuie să fie a statelor și să se renunțe la suprapolitizare pe acest subiect.

„Noi, în Ungaria, privim problema aprovizionării cu energie ca pe o problemă a realității fizice și respingem tot felul de abordări care ar dori să pună problema aprovizionării cu energie într-un context politic sau ideologic. . Avem abordarea în Ungaria că întrebarea de unde cumpărați gaz este 100% determinată de infrastructură. Și atâta timp cât este imposibil să livrați gaz într-un rucsac, rețeaua de conducte este determinată de unde cumpărați gaz. Prin urmare, nu acceptăm niciodată abordarea conform căreia o decizie de la care cumpărați gaz ar fi o declarație politică. Nu este. Nu este o declarație politică. Aceasta este o chestiune de realitate fizică și infrastructură. Deci, unul dintre motivele majore pentru care Europa s-a confruntat cu o provocare serioasă a aprovizionării cu energie este că problema aprovizionării cu energie este suprapoliticată și supraideologizată în prezent în Europa”, a declarat pe scena evenimentului oficialul ungar, cu referire la interdicțiile decise de Europa cu privire la gazul rusesc.

Sebastian Burduja: „România este aici pentru a fi un pilon de securitate”

Cei doi miniștri s-au declarat cu această ocazie în aceeași tabără pentru a avea o poziție comună în relația cu oficialii de la Bruxelles pentru susținerea proiectelor de infrastructură necesar în prezent.

„Mă bucur foarte mult că am putut fi astăzi gazdă, ca ministru al Energiei, alături de Federația Patronatelor Petrol și Gaze, pentru un eveniment cu adevărat remarcabil, cel mai important eveniment pentru sectorul de gaz în România și în regiune. Prezența domnului ministru al Ungariei de afaceri externe și inclusiv portofoliul energiei în domeniul afacerilor externe, domnul Péter Szijjártó, spune totul despre importanța acestui eveniment, despre mizele acestor discuții în contextul în care lumea este mai complicată decât oricând. „Mesajul meu a fost unul foarte simplu și clar: România este aici pentru a fi un pilon de securitate, de stabilitate, un hub energetic pentru întreaga regiune. Suntem norocoși să avem resurse importante de gaz onshore și în continuă dezvoltare – în perioada următoare voi spune mai multe și despre Caragele. Offshore, vorbim de Marea Neagră, deja un miliard de metri cubi intră în sistemul național de transport în fiecare an de la Black Sea Oil & Gas, plus cele 10 miliarde care vor veni anual de la Neptun Deep și care cu siguranță vor consolida securitatea energetică a întregii regiuni, a întregii Europe”, a declarat Sebastian Burduja, la finalul panelului din cadrul conferinței care a avut loc la Palatul regal din Capitală.

Ministrul român a scos în evidență și partea plină a paharului în actualul context geopolitic.

„Conflictul din Ucraina este o mare provocare, dar este și o oportunitate pentru Europa, petru Uniunea Europeană să elimine complet orice dependență față de Federația Rusă în asigurarea unor resurse energetice, pentru că am văzut cu toții de-a lungul anilor că Federația Rusă nu a ezitat să folosească energia ca armă și să mențină această dependență a altor state de aceste resurse”, a declarat Sebastian Burduja.

„Nu poți să faci tranziție energetică fără gaz”

Ministrul Energiei a precizat, la întrebările presei în contextul discuțiilor din ziua precedentă, când directorul general Transgaz, Ion Sterian, a reproșat oficialilor Comisiei Europene că nu au alocat sumele solicitate din Fondul de Modernizare pentru proiecte de infrastructură, că a convenit să aibă cu oficialul ungar o poziție comună în relația cu Bruxellesul.

„Exact asta am abordat cu domnul ministru Szijjártó și mulțumesc că a făcut acest efort de a fi astăzi aici și am agreat să avem o voce comună la Bruxelles și să explicăm la nivel tehnic – nu e un argument politică, e un argument tehnic: Nu poți să faci tranziție energetică fără gaz, combustibil de tranziție, deci gazul, nu poți să faci tranziție energetică fără nuclear, nu poți să scoți și cărbunele, și gazul, și nuclearul și să mizezi în acest moment în care este omenirea doar pe solar, eolian și baterii. Nu suntem încă acolo și cred că atunci când vine vorba de energie – eu am mai spus-o și domnul ministru Szijjártó este complet de acord; În primul rând trebuie să ai energie sigură, apoi energie la un preț corect și cât mai scăzut și abia în al treilea a rând o energie verde. Și aici pozițiile României și Ungariei sunt perfect aliniate”, a precizat Sebastian Burduja .

Ministrul a amintit că România și Ungaria au colaborat și colaborează foarte bine în domeniul energetic.

„Am crescut capacitatea de interconectare la un nivel fără precedent și practic acum un sfert din consumul Ungariei ar putea fi asigurat de importuri din România, plus alte interconexiuni pe care Ungaria le are. Deci vom continua să colaborăm. Dacă Fondul pentru Modernizare nu-i cel mai bun instrument, pentru că el vizează doar tranziția verde, atunci trebuie să găsim alte instrumente, proiectele de interes comun sau pur și simplu alte fonduri disponibile la nivel regional. Aceeași problemă o are și Bulgaria, aceeași problemă o are Republica Moldova. Vorbim de diverse investiții în sistem, pentru că degeaba ne dorim să fim să avem o energie mai sigură, dacă nu suntem dispuși să investim în această infrastructură”, a spus Sebastian Burduja.

Înbn acest context, ministrul a menționat proiectele strategice derulate de Transgaz, amintind de gazoductul Tuzla – Podișor, ce va aduce gazele din Marea Neagră, finanțat parțial din Fondul de Modernizare și care e în grafic accelerat.

„Repet, când vine vorba de astfel de investiții strategice, eu cred că și Comisia Europeană – și actuala Comisie, și viitoarea Comisie – trebuie să fie înțeleaptă și să înțeleagă pur și simplu că e o miză mult prea mare eliminarea dependenței față de gazele rusești, față de resursele din Federația Rusă, pentru a ne lovi de diverse interpretări cu pronunțată nuanță politică”, a conchis ministrul român.

Péter Szijjártó: „Suntem interesați să creștem importurile de gaze din România”

Această poziție a fost împărtășită și de ministrul ungar prezent la Palatul regal din București, care a detaliat colaborarea pe acest palier.

„Suntem interesați să creștem importurile de gaze din România. Suntem interesați pe termen lung. Deci aveam deja un contract cu OMV, în baza căruia ar fi trebuit să ne livreze gaz de la începutul acestui an. Dar, din moment ce nu și-au luat decizia finală de investiție pentru foarte, foarte mult timp, de foarte, foarte mult timp, nu avem încă gaze românești și mixul nostru energetic național. Dar privim proiectul Neptun Deep ca pe o mare șansă și o mare oportunitate pentru noi de a diversifica sursele de energie. Deci, cel mai posibil gaz pe care îl putem importa, din Neptun Deep, vom profita de această ocazie”, a spus Péter Szijjártó.

„Am avut succes în creșterea capacității conectorului nostru interior dintre cele două țări la 2,6 miliarde de metri cubi. Anual, am dori să profităm din plin de acest lucru și sper că în această după-amiază vom putea discuta cu ministrul șansa extinderii în continuare a capacității conectorului interior, pentru că, cu cât o capacitate mai mare avem acolo, cu atât ne oferă mai multă siguranță”, a spus ministrul ungar.

Întrebat de jurnaliști dacă poate da asigurări consumatorilor români că firma maghiară MOL nu comercializează în România carburanți din petrol rusesc, oficialul ungar a direcționat jurnaliștii să întrebe companie, argumentând că nu are nicio influență asupra acestei decizii. „Sunt destul de sigur că compania respectă toate reglementările europene”, a spus ministrul.

„Nu știm dacă în 15 ani gazul va face sau nu parte din mixul nostru energetic național, dar acest lucru trebuie să se bazeze pe propria noastră decizie. Pentru că deciziile, cum ne compunem mixul energetic național depind de noi. Cum va arăta mixul energetic național al României trebuie să fie o decizie a României. Cum va arăta un mix energetic național maghiar trebuie să fie o decizie maghiară. Deci vom lua o decizie bazată pe interesele noastre naționale și mă bucur că putem lucra împreună cu România”, a subliniat Péter Szijjártó.

Unde se duc gazele din Marea Neagră?

Întrebat dacă va semna un nou contract cu OMV, ministrul a confirmat intenția. „Ne-am bucura pentru că privim la Neptun Deep ca pe o mare oportunitate, o mare șansă. Și aveam contract, dar, cum nu a început exploatarea, nici livrările de gaze nu au început”, a spus oficialul ungar.

În acest context, ministul Sebastian Burduja a precizat că gazul din Neptun Deep se supune legislației privind exploatarea offshore și întotdeauna România are prima opțiune la achizițonarea acestui gaz.

„Întotdeauna vom acoperi toate nevoile interne și ne vom strădui ca pânâ în 2027 să investim și în industria de îngrășaminte, și în industria farma și să valorificăm acest gaz, nu doar să-l exportăm. Dar, sigur, la o cantitate de 10 miliarde de metri cubi, deci practic de două ori cât consumă România astăzi, probabil va fi și o cantitate disponibilă pentru export. O vom judeca și cele două companii (concesionarii Neptun Deep, OMV Petrom și Romgaz – n.r.) vor judeca ce fac cu această cantitate pe baze comerciale, dar cred că ne deranjează să putem exporta, dacă nu avem unde să îl înmagazinăm – și avem undeva la 3 miliarde de metri cubi capacitate de stocare, să fie disponibil altor state europene care astfel să reducă dependența față de Rusia. Este o chestiune absolut corectă și pentru România și îi spuneam și domnului ministru – cu care m-am împrietenit, să știți, și i-am propus să alergăm împreună și de-a lungul Dâmboviței, că e mai cald la București – cu cât e Ungaria mai sigură, cu atât e România mai sigură și cu cât e România mai sigură, cu atât e Ungaria mai sigură, iar în domeniul energetic, relația este cu adevarat excepțională”m a conchis Sebastian Burduja.

Într-un mesaj ulterior, reprezentanți Ministrului Energiei au precizat că invitația la alergat a fost în glumă, ca urmare a declarațiilor oficialului ungar recente din Federația Rusă,  mai exact o fotografie cu râul din Moscova și cu mesajul „Liniște, dar frig, dimineață, pe malul râului din Moscova”, ulterior a făcut live de la întâlnirea referitoare la energie și a încheiat seria postărilor cu fotografii de la întâlnirea cu miniștri ruși ai Energiei și Industriei, care sunt și vicepremieri, Gyenyisz Manturov și Alexander Novak.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”